Asansör temizliği nasıl yapılır?
Asansör temizliği nasıl yapılır?
  • 24.10.2021

Alış veriş merkezleri, iş yerleri ve binalar gibi toplu yaşanılan mekânlarda yaygın olarak kullanılan asansörler, kullanım yoğunluğuna göre, günlük, haftalık ve periyodik olarak temizlenmeleri gerçekleştirilir. Toplum sağlığı açısından asansör temizliği nasıl yapılır konusu büyük önem arz etmektedir. 

Asansör Temizliği Günlük Uygulamaları:

  • Ahşap olan kısımların öncelikle tozları alınır ve ahşap için uygun olan bir maddeyle bakımları sağlanır.

  • Metal aparatlar tozdan arındırılarak, beze sıkılan metal yüzeyler için uygun olan bakım maddesiyle temizliği gerçekleştirilir, bu uygulama aşamasında metalin damar hattına göre aynı çizgi istikametinde parlatma, işlemi gerçekleştirilir,
  • Aynalar temizlenir, 
  • Halı kaplı zeminler varsa, vakumlanır ve asansör eşiğinin temizliği de vakumun ucuna takılmış olan ince uçlu aparatla gerçekleştirilir,
  • Granit zeminler ıslak paspas ve kuru mop kullanılarak sağlanır. Önemli husus ıslak paspasın metal ve ahşap yüzeylere dokundurulmamasıdır. 

Asansör temizliği nasıl yapılır işlemine öncelikli olarak, tavan bölgesinden başlanır. Tavanın tozu alınarak, dönemsel olarak tavan yüzeyinde bulunan ünitelerin temizliği de gerçekleştirilir. Asansörün yan yüzeyleri malzemesine uygun temizlik ürünü ve araçlarla sıklıkla temizlenir.

 Yüzey üzerinde oluşabilen parmak izleri, yağ ve leke gibi kalıntılar uygun olarak seçilen yağ ve kir çözücüleri ile tüy bırakmayan bir bezle temizlenir. Alt zemin yapısı halı ise sıklıkla vakumlanır. Farklı bir zemin döşemesine sahip ise sıklıkla moplanarak temizleme işlemi sağlanır. Bütün ünite temizliği yapılırken, muhakkak her bölgenin dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Asansör Kontrol Paneli Temizliği

Asansör temizliği nasıl yapılır konusu ele alınırken en fazla dikkat edilmesi gereken aşama,asansör kontrol paneli temizliği olmaktadır. Asansörde gideceğimiz yönü tayin etmesi için kullanılan tuşların bulunduğu paneldir. Bu ünite hem asansörün içinde, hem de dışarısında yer almaktadır. Genellikle paslanmaz çelik kullanılarak üretilirler. Üstünde bulunan tuşlar ise plastik malzeme seçilerek yapılabilmektedir. Her gün bu alana onlarca belki de yüzlerce kişi dokunmaktadır. Bu nedenle, hijyen açısından en çok önemi taşıyan kritik bir bölgedir. Metal ve plastiğe uygun olan dezenfektanlarla temizliği sağlanır ve parlatma işlemleri gerçekleştirilir. Panel üstünde bulunan tuşlar girintili olduğundan, diş fırçasına benzer bir araçla temizlenebilirler. 

Asansör temizliği haftalık uygulamaları

Asansörün altında bulunan boşluk, haftada bir kez olmak üzere, asansör temizliği haftalık uygulamaları içerisinde yer alan haşerat kontrolünün yapılması gerekmektedir. Bu alanlar, haşeratların üremesine uygun bir ortam oluşturduğundan,

İlaçlama işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır. Temizlik aşamasında kullanılan araç ve gereçler, iş bitimi sonrasında kurallara uygun bir şekilde toplanılarak depolanmalıdır. Temizliği sağlanan alanda, temizlik malzemesi ve kimyasalların unutulmamasına yüksek özen gösterilmelidir.

Periyodik Asansör Temizliği Uygulamaları:


Metal parçaların hasar görmüş cilaları sökülerek, yeniden parlatılması işlemi asansör temizliği nasıl yapılır yıllık bakımlarında, alkali temizlik kimyasalı ve sıcak su ile yüzey üzerinde bulunan kimyasal kalıntılar tamamıyla sökülüp, yeni uygulanacak olan bakım malzemesi ile yeniden kaplanır. Temizlik aşamalarında, sıcak suyun kullanımı, kullanılacak kimyasal kadar büyük önem taşır. Zemin cilası sökümü ve kirlenmiş yüzeylerin temizliğinde muhakkak sıcak su kullanımı ekseriyetle tavsiye edilmektedir. 

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

  • Malzeme yapısına uygun olan temizleme ve dezenfektan ürünü seçilmelidir.
  • Ahşap ve metal olan yüzey sıvıya direkt maruz bırakılmamalıdır. Bir bez yardımıyla silinip, kurulama işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Özellikle kontrol panelinin temizliğine dikkat edilmelidir.
  • Haftalık haşerat kontrolü ve ilaçlaması yapılmalıdır.
  • Yıllık bakımlarda alkali temizlik kimyasalı ve sıcak su birlikte kullanılmalıdır.